Utánfutóra és lakókocsira is kell kötelező biztosítás?

  • pótkocsi
  • kötelező biztosítás
  • utánfutó
  • lakókocsi

Egyes járműveknél fejtörést okozhat, hogy kell-e rájuk kötelező vagy sem, de ilyenkor jön az aranyszabály: minden forgalomban részt vevő, rendszámmal rendelkező gépjárműre meg kell kötni a kötelező biztosítást. Ebből következik, hogy nem elég az, hogy a vontató autón van kötelező, a pótkocsira is külön kell kötni.

De minek külön kötelező, ha önállóan úgysem tud közlekedni?

Lehetnek olyan esetek, amikor a pótkocsi a vontató járműtől függetlenül, a vezető ráhatása nélkül okoz balesetet. Egy meghibásodott alkatrész vagy elromlott fékrendszer, defekt, esetleg durrdefekt miatt a pótkocsi leszakadhat, elsodródhat az őt vontató járműtől és komoly károkat tud okozni.

Milyen esetekben NEM a pótkocsira rendezik a kárt?

Általánosabb eset, hogy tolatás vagy szűkebb helyen való manőverezés közben a pótkocsi nekiütközik valaminek, viszont ilyenkor a kárt általában nem a pótkocsi, hanem a vontató jármű kötelezője fedezi. A jármű sofőrjének ugyanis ráhatása van a pótkocsi működésére, akkor is, ha a konkrét kárt nem az autó, hanem mondjuk a lakókocsi okozta.

Egy másik eset, amikor az utánfutón szállított tárgyak nem megfelelően kerülnek rögzítésre, és ezek elmozdulása okozza a kárt.

Hogyan kell megkötni a pótkocsi kötelezőjét?

Pótkocsira ugyanúgy kell megkötni a kötelezőt, mint ahogy egy személygépjárműre történne. Már a forgalomba helyezés, valamint az átírás előtt szükség lesz az élő kötelező biztosításra, különben az illetékes hatóság megtagadja az ügyintézést.

Ami gondot szokott okozni, hogy a lakókocsi és a lakóautó olykor egymás szinonimájaként van használva a köznyelvben, viszont két különböző járműfajtáról van szó. Ezért fontos, hogy lakókocsi esetén a pótkocsi, lakóautó esetén pedig a személygépjármű kategóriát kell választani a biztosításkötés során.

A pótkocsik kötelezője olcsóbb, de itt is igaz az, hogy bár törvényileg szabályozott, hogy mit kell nyújtania egy kötelező biztosításnak, az egyes biztosítók között nagy árkülönbségek lehetnek.

A CLB online kalkulátorában pár perc alatt megnézheti a biztosítók pótkocsira szóló ajánlatait:

2024 május 09.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?