Autó átírása 18 év alatti nevére: Mik a lehetőségek és feltételek?

  • gépjármű
  • átírás
  • biztosítás

A gépjármű átírása kiskorú nevére különleges eset, amely többféle okból is előfordulhat. Mivel a 18 év alatti fiatalok korlátozottan cselekvőképesek, az átíráshoz szükséges dokumentáció és folyamat bonyolultabb lehet.
Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan lehet autót átírni kiskorú nevére, és mik a legfontosabb tudnivalók.

Milyen szabályok vonatkoznak a kiskorúakra adásvétel esetén?

A 14 év feletti és 18 év alattiak önállóan még nem köthetnek adásvételi vagy ajándékozási szerződést. Az ilyen szerződéseket kizárólag a törvényes képviselőik írhatják alá. Amennyiben elvált szülőkről van szó, az a szülő járhat el, aki jogosult a kiskorú vagyonának kezelésére. Ha a szerződést maga a szülő köti meg a gyermek javára, a gyámhatóság bevonása szükséges. A gyámhatóság megvizsgálja az ügyet és jóváhagyja, ha az nem sérti a gyermek érdekeit. Ugyanezen az elven akár el is utasíthatja, ha úgy ítélik meg, hogy az ügy a gyermek érdekeivel ellentétes.

Mikor lehet szükség 18 év alatti nevére írni az autót?

  • Ha a gyermek már megszerezte a jogosítványát és szüksége van egy járműre.
  • Öröklés esetén.
  • Ha a család új autót vásárol, és a régebbit a kiskorú családtagnak ajándékozná.

Mikor nem szabad?

Ha a szülők anyagi okok (például adótartozás) miatt írják át a gyermekük nevére az autót, ez a gyakorlat illegális és büntetendő, és valószínűleg kiderül a hatósági eljárás során.

Mi a helyzet akkor, ha a kiskorú üzembentartó is lenne?

A biztosítók többsége nem ad ajánlatot kiskorú üzembentartó esetén, kivéve segédmotoros kerékpárokra.

Milyen költségekre és illetékekre kell számítani?

A családon belüli átírás egyenesági rokonok között illetékmentes, ajándékozás esetén pedig a testvérekre is érvényes ez a mentesség. Az átírás költségei közé tartozik a kötelező biztosítás megkötése, valamint az új törzskönyv és forgalmi engedély kiállításának díja. A gyámhatósági eljárás általában ingyenes, kivéve, ha nagy értékű vagyoni ügyekről van szó, mert ilyenkor szakértő kirendelése is szükséges, akinek a díját szintén meg kell fizetni.

Összefoglalva

Az autó átírása kiskorú nevére lehetséges, de a folyamat szigorú szabályokhoz kötött, és érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket, hogy elkerüljük a felesleges költségeket és jogi bonyodalmakat.

2024 október 18.

Legfrissebbek

2024 május 24.
kgfb, kötelező biztosítás, mikromobilitás

Aki városban él, az valószínűleg egyre több e-rollert, segwayt vagy elektromos egykerekűt lát az utcákon. Ezek a mikromobilitási eszközök idáig nem estek a meglévő közlekedési és biztosítási szabályozások alá, de 2024. július 16-tól kezdve egy részükre kötelező biztosítást kell kötni.

2024 május 09.
pótkocsi, kötelező biztosítás, utánfutó, lakókocsi

Bizonyos járműtípusoknál nem is olyan egyértelmű, hogy kell-e kötelező biztosítást kötni rájuk vagy sem, valamint a kárrendezésnél is lehetnek meglepetések.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.