Miért érheti meg évfordulóra KGFB-t váltani?

  • kgfb
  • gfb
  • kötelező
  • biztosítás
  • kötelező biztosítás
  • casco
  • gépjármű
  • gépjárműbiztosítás
  • kötelező gépjármű felelősség
  • casco biztosítás

Évfordulóra kötni biztosítást? Mikor van az évfordulóm? Az évfordulót megelőző 30. napig mondhatja fel meglévő biztosítását – mégis mit jelentenek ezek pontosan, és miért lehetnek nagyon hasznosak számomra – különösen egy anyagi megszorításokkal teli időszakban? Hogyan tudok esetleg spórolni mindezzel az információval a tarsolyomban? Mutatjuk!

Nézzük meg alaposabban a gépjármű felelősségbiztosításokat: Indexlevelünket minden évben évfordulónk előtt legalább 50 nappal kézhez kell kapnunk, amiben fel van tüntetve következő évi bonus-malus besorolásunk, látjuk, mennyibe fog kerülni következő éves díjunk (ha nem csinálunk semmit és hagyjuk, hogy automatikusan megújuljon szerződésünk a levélben foglaltak szerint). Tegyük fel, ez alapján 55.000Ft lesz KGFB díjunk a következő évben, ha nem váltunk. Álljunk meg egy pillanatra! Nem váltunk? Lehet váltani? De hát nem ugyanolyan mind? Miért váltanánk másikra?

Azért, mert így akár olcsóbbra is kijöhet a jövő éves díjunk.

Bizony, lehet váltani, és érdemes is minden évben újrakalkulálnunk, megnézni a biztosítók ajánlatait, az indexlevélben szereplő díj ugyanis elképzelhető, hogy nem az elérhető legkedvezőbb ajánlat számunkra. Azonban ne feledjük: csak ilyenkor, egy évben egyszer van lehetőségünk a váltásra, ezért ennyire fontos az évforduló napja! Sajnos sokan kidobják vagy elteszik a levelet az alsó fiókba, kitörlik az e-mailt, teljesen elfeledkeznek még az évforduló tényéről is, és így lehet, hogy bizony pénzt is veszítenek!

Hogyan tudom megnézni, hol látom, van-e számomra kedvezőbb ajánlat a piacon?

A CLB kalkulátora ebben hivatott segíteni nekünk: nincs más dolgunk, mint megadni a szükséges adatokat néhány lépésben, és a rendszer már számol is, majd kilistázza az elérhető biztosítók ajánlatait. Itt azonnal látjuk, melyik társaságnál mennyibe kerülne az éves díj, kedvünkre válogathatunk az ajánlatok között: ezzel a néhány perces ráfordítással pedig lehet, hogy spórolhatunk magunknak! Ugye, hogy megér ennyi „fáradtságot”?

 

Mikor és hogyan tudok váltani? Mit kell tennem, ha találtam kedvezőbb ajánlatot?

Amennyiben az új biztosítás megkötését és a régi felmondását egy időben szeretnénk végezni (ez a CLB által is javasolt ügymenet), akkor az évfordulót megelőző 60. naptól a 30. napig célszerű azt megtenni (később már nem tudjuk felmondani a régit, korábban pedig nem érdemes kalkulálni, mert a díj addig módosulhat), tehát 30 nap áll rendelkezésünkre ehhez egy évben.

Ha a CLB oldalán kalkuláltunk évfordulós KGFB díjakat, válasszuk ki a listából a számunkra ideális ajánlatot és kössük meg a biztosítást. Mivel ekkor megbízzuk a CLB-t, hogy alkuszunkként járjon el, azonnal intézik is a korábbi biztosítás felmondását, miután aláírtuk és beküldtük a kért dokumentumokat.

Mi történik, ha lekésem a határidőt?

Ha határidőn túl vagyunk (tehát az évfordulót megelőző 30. napig nem mondtuk fel a korábbi szerződést), már nincs lehetőségünk váltásra, meglévő szerződésünk automatikusan megújult.

Kérhetek évforduló emlékeztető e-mailt a CLB-től?

Amennyiben a CLB kezeli a kötelező biztosításunkat, akkor évforduló előtt időben emlékeztetőt kapunk majd, hogy mikor tudunk KGFB-t váltani. Abban az esetben is kaphatunk segítséget, ha nem vagyunk CLB ügyfelek: az oldalon találunk egy feliratkozási lehetőséget, ahol csak meg kell adnunk, mikor van a biztosítási évfordulónk, és időben automatikus figyelmeztető e-mailt kapunk majd, így biztosan nem maradunk le a határidőről!

 

Mivel tudok még spórolni a kötelezőm díján?

Előfordulhat, hogy még tovább tudunk csökkenteni a díjon, ha KGFB és casco biztosításunkat együtt kötjük – ugyanis erre is lehetőségünk van. Ilyenkor előfordulhat, hogy kedvezményesebb ajánlatokat kaphatunk a biztosítóktól, főleg, ha ugyanannál a társaságnál van/lesz mindkét szerződésünk, de ez nem feltétel!

 

Meg tudom nézni előre a kötelezőm jövő éves díját?

Igen - a CLB indexdíj kalkulátorában ellenőrizhetjük (legkorábban évfordulónk előtt 60 nappal), milyen díjra számíthatunk a következő évre, amit utána könnyedén össze is hasonlíthatunk a többi biztosító ajánlatával, hogy megkönnyítsük döntésünket az esetleges váltással kapcsolatban.

 

Amennyiben nem mozgunk komfortosan az online világban, vagy bárhol elakadunk és segítséget szeretnénk kapni a kalkulálás vagy kötés során, a CLB telefonos call centere a rendelkezésünkre áll, hogy megtalálják nekünk az igazán kedvező ajánlatokat, bátran kérjünk telefonos visszahívást!

Összefoglalva tehát, mire figyeljünk oda, hogy esetleg kedvezőbb díjú biztosításra válthassunk:

  • Ne maradjunk le a határidőről, kérjünk emlékeztető e-mailt, ha nem vagyunk a CLB ügyfelei,
  • Kalkuláljunk minden évben, hasonlítsuk össze az ajánlatokat,
  • Ha tehetjük, cascoval együtt kössünk,
  • Nyugodtan kérjünk segítséget a CLB call centerétől, akik segítenek megtalálni a kedvező lehetőségeket!
 

 
A kötelező biztosítás váltásának előnyeit Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója is összefoglalta az alábbi videóban:

2020 április 09.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?