CLB gyorstalpaló: a bonus-malus fokozat átvitele

  • kgfb
  • kötelező biztosítás
  • gépjármű
  • bonus-malus

A bonus-malus rendszert valószínűleg minden gépjármű-tulajdonos vagy üzembentartó ismeri, hiszen a kötelező biztosítás díjának egyik meghatározó eleme. A rendszer felépítéséről és a közlekedési baleset okozásának következményeiről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben, ebben a cikkben a már elért bonus fokozat egyik autóról másikra való átviteléről lesz szó – ami leggyakrabban a gépjármű lecserélésénél merül fel, de egyéb speciális esetei is lehetnek.

Mik a bonus fokozat átvitelének szabályai?

A bonus-malus fokozat átörökítésével kapcsolatban néhány dologgal mindenképpen érdemes tisztában lenni. Az egyik az, hogy a bonus fokozat nem a gépjárműhöz vagy a tulajdonosához, hanem az üzembentartó személyéhez kötődik, tehát vele együtt mozog autóról autóra (az üzembentartó személye természetesen megegyezhet a tulajdonossal). A másik fontos tudnivaló, hogy az elért bonus-malus besorolás csak az adott gépjármű-kategórián belül érvényes, vagyis csak azonos kategóriájú gépjárműre lehet tovább vinni – személyautóról motorra például már nem. Végül pedig az elért fokozat a kgfb-szerződés megszűnését követő 2 év után elévül, ha ezen az időn belül nem kötött új szerződést az üzembentartó.

Át lehet-e vinni a bonus-malus fokozatot egyik autóról a másikra a következő esetekben?

1. Eladta az autóját és újat vett helyette:

Amennyiben a régi gépjárműnek és az újnak is ugyanaz az üzembentartója és a kategóriája, természetesen átvihető a bonus besorolás. Az új jármű kötelező biztosításának megkötésénél adhatja meg a korábbi szerződés adatait, és így a besorolás automatikusan átkerül az újra.

2. Eladta az autóját, de egyelőre még nem tervez újat venni:

Ebben az esetben csak arra kell figyelnie, hogy ha nem szeretné elveszíteni az elért bonus-malus fokozatát, 2 éven belül vegye meg az új autót és kösse meg a kötelező biztosítását, különben a besorolás elévül és az új szerződés A0-val indul majd.

3. Új autót vett, de egyelőre megtartaná a régit:

Ha ugyanaz az üzembentartó több (azonos kategóriájú) gépjárműre is rendelkezik kgfb szerződéssel, az párhuzamos üzemeltetést jelent. Ebben az esetben nem vihető át a bonus fokozat egyik autóról a másikra, nem lehet cserélgetni őket, az új gépjármű A0-s besorolással kezd.

Ha időközben mégis eladná a régi autóját, annak a besorolását természetesen átörökítheti az újra a fentebb részletezett szabályok szerint. Ekkor a régi autó kgfb szerződésének megszűnéséről szóló igazolással tudja kérni a biztosítójától a besorolás átvitelét.

4. Eladta az autóját, de több másiknak is üzembentartója:

Ebben az esetben választhat, hogy melyik gépjárművére szeretné áttenni a régi autó besorolását – persze csak akkor, ha a két gépjármű kategóriája megegyezik.

bonus-malus

5. Forgalomból ideiglenesen kivont autója bonus fokozatát szeretné átvinni egy új autóra:

A bonus fokozat átvitele nem lehetséges addig, amíg annak az autónak, aminek besorolását át szeretné örökíteni, meg nem szűnik a kötelező biztosítási szerződése. A forgalomból ideiglenesen kivont gépjárműről tehát nem vihető át a bonus fokozat.

6. Véglegesen kivonta autóját a forgalomból, és ennek bónuszát szeretné átvinni egy új autóra:

Ez ugyanúgy lehetséges, mintha eladta volna a járművet, a korábban felsorolt szabályok szerint: azonos az üzembentartó, azonos a gépjármű-kategória, és 2 éven belül megkötötte az új szerződését.

7. A gépjárművet nem adta el, csak annak üzembentartója változik meg:

Mivel a bonus-malus besorolás az üzembentartó személyéhez kötődik, ezért ő viszi tovább magával az elért besorolását, és az új üzembentartó meglévő fokozata lesz érvényes az autón – vagy ha ő új belépő (esetleg párhuzamosan már üzemeltet másik gépjárművet), A0-s besorolással kezd.

Kötelező biztosítás kötése online, percek alatt

Online kalkulátorunkban egyszerűen összehasonlíthatja a kötelező biztosítás ajánlatokat a gépjárművére, és a kiválasztottat rögtön meg is kötheti. Ráadásul ha korábban már kötött a CLB-n keresztül kötelező biztosítást, kalkulátorunkban gépjárműcsere esetén is gyorsan kiszámolhatja az új jármű kgfb-díjait, mert a korábban megadott adatait már nem kell újra megadnia a kalkulációhoz.

2021 november 25.

Legfrissebbek

2024 május 24.
kgfb, kötelező biztosítás, mikromobilitás

Aki városban él, az valószínűleg egyre több e-rollert, segwayt vagy elektromos egykerekűt lát az utcákon. Ezek a mikromobilitási eszközök idáig nem estek a meglévő közlekedési és biztosítási szabályozások alá, de 2024. július 16-tól kezdve egy részükre kötelező biztosítást kell kötni.

2024 május 09.
pótkocsi, kötelező biztosítás, utánfutó, lakókocsi

Bizonyos járműtípusoknál nem is olyan egyértelmű, hogy kell-e kötelező biztosítást kötni rájuk vagy sem, valamint a kárrendezésnél is lehetnek meglepetések.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.