Minden, amit a Baleseti adóról tudni kell

Mi az a baleseti adó?

Ez egy 2012-től újonnan bevezetésre kerülő adó, (30%, de maximum naponta 83 Ft / gépjármű) amit az egészségügy forrásainak bővítése érdekében szavazott meg a törvényhozás (a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (Neta tv.) szerint)
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Kinek kell fizetni Baleseti adót?

A baleseti adó alanya a KGFB szerződő személy vagy szervezet. Nem csak a balesetet okozó KGFB szerződő az adóalany, hanem minden KGFB szerződő.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Hogyan kell megfizetni a baleseti adót?

Az adó beszedésére a törvény a biztosítót kötelezte, a KGFB szerződő pedig köteles az adó biztosító részére történő megfizetésére. A biztosítónak a megállapított adót a 2012. január 1-jén vagy későbbi időpontban esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban a KGFB szerződő a díjat fizeti. Amennyiben a KGFB díj változik, abban az esetben a baleseti adó is arányosan változik, a díj növekedése esetén pótlólagos befizetési kötelezettsége keletkezik, csökkenése esetén adó visszatérítés illeti meg, amelyet a biztosító a visszatérített díjjal együtt visszatérít Önnek. Ugyanez az eljárás akkor is, ha Önnek valamilyen okból (pl. érdekmúlás) a befizetett biztosítási díj, vagy annak egy része visszajár.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Mi van akkor, ha az adott évben esedékessé vált és megfizetett KGFB díj egy része már a következő évre is részlegesen fedezetet nyújt?

Ilyen esetben a biztosító felszólítást fog küldeni Önnek, hogy a következő évre vonatkozó - időarányosan számított - biztosítási díjrészlet után az adót egy összegben pótlólag fizesse meg.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Mi a baleseti adó alapja?

Az adó alapja az éves KGFB díj, de a kirótt - a "normál" biztosítási díjnál jóval magasabb - fedezetlenségi díj után is meg kell fizetni az adót. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Mekkora baleseti adó mértéke?

Az adó mértéke az adóalap 30 %-a, de az adó nem lehet több, mint naponta 83 forint/gépjármű.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Mi történik, ha a KGFB szerződő nem fizetné meg a baleseti adót?

Ez az egyik legrosszabb, ami megtörténhet a kötelező biztosításával. Ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizet, akkor ezt a törvény szerint - a baleseti adó megfizetésének elsődlegessége miatt - úgy kell tekinteni, hogy részben vagy egészben a megállapított adót fizette meg. Ebben az esetben a szerződése a baleseti adó elsődlegessége miatt díjhiányossá válik és ha a tartozást felszólítás ellenére sem fizetné meg a biztosítónak, akkor az évforduló előtt megszűnik díjnemfizetéssel. Ez több súlyos következménnyel jár (nem lesz fedezete az okozott károkra, valamint emelt szintű fedezetlenségi díjat kell utólag fizetnie), ezért javasoljuk, hogy mindenképp kerülje el ennek a helyzetnek a bekövetkezését.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Mire kell figyelni, ha a KGFB biztosításában nem a csekkes fizetést választotta?

Amennyiben utalással vagy csoportos beszedési megbízással (inkasszóval) fizeti a KGFB biztosítását, akkor ne feledje ellenőrizni és módosítani a banki megbízását, hogy a bank az adóval emelt összeget utalhassa a biztosítónak, illetve inkasszós fizetésnél a biztosító az adóval emelt összeget is le tudja vonni a számlájáról. Az inkasszós fizetésnél különösen fontos, hogy amennyiben Ön megadott "teljesítés felső határát", akkor azt legalább a baleseti adó mértékével emelje meg, hogy az inkasszó teljesülhessen. Ellenkező esetben a biztosítása könnyen megszűnhet díjnemfizetéssel.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Mi történik a biztosítónak megfizetett adóval?

Amennyiben Ön a törvény által előírt, a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat a biztosítónak megfizette, abban az esetben nincs további tennivalója az adóval kapcsolatban, a többi a biztosító dolga (adó befizetése és bevallása.)
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Tartalmazza-e a baleseti adót a kalkulátorunk által számolt díj?

Nem, nem tartalmazza, mert a kalkulátorunk biztosítási díjat számol, az adó beszedésére a törvény a biztosítót kötelezi.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Hol talál szakértői választ, ha bármilyen kérdése lenne, a baleseti adóval kapcsolatban?

Nem találta meg kérdésére a választ? Tegye fel szakértőnknek online, és mi rövidesen megválaszoljuk Önnek! CLB | Szakértő válaszol >>

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kiadott ügyfél-tájékoztatót a baleseti adóról letöltheti itt.