Kinek szól a novemberi KGFB kampány?

  • kgfb
  • gfb
  • kötelező biztosítás
  • kötelező
  • biztosítás
  • gépjármű
  • gépjárműbiztosítás
  • kötelező gépjármű felelősség
  • évforduló
  • kgfb évforduló

Novemberben mindig előkerül a kötelező felelősségbiztosítás kérdése, ugyanakkor évről-évre egyre kevesebb embert érint ez az időszak. Azoknak, akiknek még 2010 előtt vásárolt autójuk van, ismerősen csenghet az év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) kampány fogalma. De mitől is függ, hogy ki érintett és ki nem a novemberben kezdődő kampányidőszakban, és egyáltalán mi történt 2010-ben?

A KGFB, mint ahogy a nevéből is kiderül, nem egy opcionális biztosítási fajta, hiszen ennek hiányában a gépjármű nem vehet részt a forgalomban. A szerződéskötés időtartama alapesetben határozatlan időtartamú, de minden évben egyszer, a szerződéskötés évfordulóját megelőző 60. naptól a 30. napig lehetőség van a régi biztosítás felmondására, valamint új megkötésére.

Ezt az időszakot 2010 előtt elég jól körül lehetett határolni, hiszen mindenkinek ugyanabban az időpontban, január 1-én volt az évfordulója. Ennek megfelelően a biztosítók legkésőbb november 2-án közzétették a következő évre vonatkozó díjaikat, amely sokszor kiélezett árversenyt eredményezett. Az üzembentartóknak ezután legkésőbb december 1-ig volt lehetőségük összehasonlítani a különböző ajánlatokat, és eljuttatni esetleges felmondási szándékukat biztosítójukhoz. Az év végi kampány tehát a legforgalmasabb időszak volt a biztosítók és alkuszcégek életében, hiszen ilyenkor egyszerre nagyjából 1 millió szerződésváltás történt.

 

KGFB évforduló 2010 előtt és után

 

A jelenlegi, 2010 utáni helyzet azonban nagyban eltér a 2010 előtti szabályozástól, melynek oka az új KGFB törvény*: az évközben vásárolt autók biztosítási évfordulója már nem január 1., hanem a vásárlás napja és az onnantól számított évenkénti évfordulók. Ezzel a nagy "novemberi KGFB kampány" a 2010-es évtől kezdve egyre kevesebb autóst érint, hiszen így már bármelyik hónap bármelyik napja szolgálhat évfordulóként. A váltásra ugyanúgy évente csak egyszer, az évfordulót megelőző 30. napig van lehetőség.

Annak, aki a váltás mellett dönt, érdemes lehet kalkulálnia az együttkötési kedvezménnyel, amely tovább csökkentheti a következő évi díjat. Egyes biztosítók ugyanis kedvezményeket ajánlanak azon ügyfeleknek, akik egyszerre kötnek náluk KGFB és casco szerződést.

Ha további tippeket olvasna az évfordulóváltás előnyeiről, vagy kíváncsi, milyen kényelmi szolgáltatások elérhetők weboldalunkon KGFB-váltással kapcsolatban, korábbi blogbejegyzésünkben >> összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Oldalunkon évfordulója előtt lehetősége van kötelező és casco biztosítását egyszerre kiszámolni, összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait és megkötni az ideális biztosítást:

 
Nem most válthat kötelezőt, de nem szeretne lemaradni évfordulójáról? Iratkozzon fel évforduló emlékeztető szolgáltatásunkra, és időben automatikus figyelmeztető e-mailt küldünk majd a váltás időpontjáról:

 

*2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról

2020 október 27.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?