Legfontosabb tudnivalók a kötelező biztosításról

Díjfizetési szabályok, törvények

A legfontosabb törvényi előírás, hogy a kötelező biztosítás díj-nemfizetés okkal automatikusan megszűnik akkor, ha a biztosító által elvárt díj az esedékességét követő 60. napig nem érkezik be a biztosítóhoz. Díj-nemfizetés megszűnés esetén ugyanahhoz a biztosítóhoz kell visszakötnie a kötelező biztosítást az adott biztosítási időszakon belül. A megszűnés és az új kötelező biztosítás megkötése közötti időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, melynek mértéke jelentősen magasabb, mint a kötelező biztosítás díja. A biztosítás díja mindig a szerződés életbe lépésének (kockázatviselés kezdetének) napján, a választott fizetési gyakoriságnak megfelelő első napon esedékes. Fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a törvényi szabályozás egyértelműen olyan feltételeket határozott meg, ami miatt érdemes mindent megtenni azért, hogy a kötelező ne szűnjön meg díj-nemfizetéssel! Ehhez TANÁCSOK Adjon bankjának inkasszós megbízást, így a biztosító tudja időben levonni a díjat számlájáról. Csekkes fizetésnél ügyeljen a csekken szereplő esedékességre, és még abban a hónapban rendezze a díjat.Válasszon éves díjfizetési gyakoriságot, ha teheti, mert így díjkedvezményt is kap és 1 évig nem kell erre ügyelnie.A 60 napos várakozási időt ne tekintse fizetési határidőnek, mert a díj azonnal esedékes.Ha problémája van a kiszámlázott díjjal, például nem megfelelő a bonus besorolása, akkor se hagyja fedezetlenül autóját, mindenképpen fizesse be a díjat. A biztosítás díját – a probléma rendezése után - visszamenőlegesen módosítja a biztosító, így az esetleges többlet befizetést Ön visszakapja. De ha nem fizeti be a díjat a probléma megoldásáig, akkor a kötelező biztosítása megszűnik, még ha Önnek volt is igaza. Ráadásul a megszűnés után a magas fedezetlenségi díjat is ki kell fizetnie! Reméljük, hogy a fenti információkkal segítséget tudtunk adni, hogy biztosítása ne szűnhessen meg komoly következményekkel járó díj-nemfizetéssel.  
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Nemzetközi Zöldkártya Rendszer

A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöldkártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. A zöldkártyát a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 30 nap) állítják ki. A zöldkártyát legkevesebb 15 napra állítják ki.

Az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöldkártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban nincs szükség. Az egyezményt ratifikáló országok ugyanis a gépjármű telephelye szerinti ország hatósági jelzését (rendszámát), valamint a gépjárművön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelősségbiztosítás igazolásául. A magyar rendszám és ország jelzés (H betű) igazolja tehát az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét.

A Zöldkártya Rendszer tagországai:

Ausztria, Albánia, Andorra, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Franciaország (Monaco), Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Iráni Iszlám Köztársaság, Írország, Izland, Luxemburg, Lettország, Lengyelország, Macedónia, Málta, Moldávia, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Egyesült Királyság (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino Köztársaság), Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc (Liechtenstein), Svédország, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Jugoszlávia (külön megállapodás alapján).

A fentiektől függetlenül kötelező kiváltani a Zöldkártyát az alábbi országokba utazáskor: Andorra, Ciprus, Észtország, Irán, Izrael, Lettország, Moldávia, Málta, Törökország, Tunézia, Ukrajna, Irán és Tunézia. Amennyiben ezeknek az országoknak a jele a Zöldkártya nyomtatványon nyomdailag át van húzva - az illető ország jelét (a régi nyomtatványkészlet kifogyásáig) külön fel kell tüntetni a bizonylaton. Ha a jármű üzembentartója, vezetője nem rendelkezik érvényes Zöldkártyával, az illető ország határán kell az előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötni. Javasolt a Zöldkártya kiváltása Görögországba és Lengyelországba történő utazáskor is.

Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

 

Rendszám egyezmény

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Rendszám Egyezményismertető A Többoldalú Garancia Egyezmény (Rendszámegyezmény) tagállamai a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási igazolására - a Zöldkártya helyettesítéseként - kölcsönösen elfogadják az adott ország illetékes hatósága által kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett ország jelzést. A Többoldalú Garancia Egyezmény tagországai: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia és Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország (Monaco), Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Luxemburg, Nagy-Britannia és Észak Írország, Egyesült Királyság (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino Köztársaság), Portugália, Spanyolország, Svájc (Liechtenstein), Svédország, Szlovák Köztársaság, Szlovénia. A PSZÁF a rendszámegyezménytől függetlenül javasolja a Zöldkártya kiváltását Olaszországba utazáskor.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

KGFB külön megállapodások

Kétoldalú megállapodás Kétoldalú megállapodás alapján ugyancsak a forgalmi rendszám és az ország jel igazolja a biztosítási fedezetet az az albán ország jelet viselő gépjárműveknél, valamint az Albániába utazáskor magyar forgalmi rendszámmal ellátott járműveknél. Ennek ellenére a PSZÁF célszerűnek, ajánlottnak tartja a Zöldkártya kiváltását Albániába utazáskor. Egyoldalú megállapodás Magyar forgalmi rendszámmal és forgalmi engedéllyel ellátott gépjárművel utazáskor Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Lengyelország, Macedónia és Románia területén egyoldalú megállapodás alapján a megkívánt gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő "H" ország jel tanúsítja. A fentiektől függetlenül ajánlott a Zöldkártya kiváltása Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, és Romániába utazáskor. Szovjet utódállamok A volt Szovjetunió utódállamai - Észtország, Lettország, Moldávia és Ukrajna kivételével - nem tagjai a nemzetközi Zöldkártya rendszernek, ezért a fel nem sorolt országokba utazáskor nem váltható és adható ki Zöldkártya, a magyar jogszabály által nyújtott biztosítási védelem elfogadása a helyi hatóságok eseti döntésétől függ. Oroszország területére a magyar gépjárművekre szóló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hatálya nem terjed ki. A biztosítás fedezetének meglétéről szóló külön igazolást (a korábban használatos, ún. Fehérkártyát) a magyar biztosító csak saját felelősségére adhatja ki.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Érdekességek az elmúlt évi kötelező biztosítás váltási időszakból

  • A CLB megkötötte a top szerződést: egy házaspár öt év után váltott biztosítót, s a kgfb és a casco kedvezményekkel együtt, ketten összesen 171 ezer forintot spórolnak jövőre a díjakon.
  • A nálunk szerződött legidősebb új ügyfél 90 éves, a legöregebb biztosított jármű pedig egy 1949-es évjáratú Steyr tip 180-as veterán traktor, de egy Ikarusz gyártmányú buszra is kötöttek kötelező biztosítást.
  • A legerősebb autó, amelyre szerződtek 309 kilowattos, a legnagyobb űrtartalmú 13 798, a legkisebb pedig 48 köbcentis 204.752 Ft-ért, míg a legolcsóbbat évi 6.720 Ft-ért egy Trabant 601 Speciálra.
  • A félidős összegzésből kiderül az is, hogy a CLB ügyfelei között van, akinek 1949, és olyan is, akinek 1952 óta van érvényes jogosítványa.
  • A legfiatalabb jogsi néhány hónapos, de több száz ügyfélnek egyáltalán nincs engedélye, csak kocsija, azt viszont biztosította.
  • A legidősebb személygépjármű, amelyre kedvezőbb biztosítást talált tulajdonosa, egy kék sz&iaA CLB-nél a kampányban eddig szerződött magánszemélynek a négy százaléka mozgáskorlátozott és húsz százaléka a nyugdíjas.
  • A CLB-nél egyébként megkötötték az eddigi legolcsóbb és legdrágább kgfb-t, ami évente 729 és több mint 108 ezer forint.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>