Legfontosabb tudnivalók a kötelező biztosításról

Díjfizetési szabályok, törvények

A legfontosabb törvényi előírás, hogy a kötelező biztosítás díj-nemfizetés okkal automatikusan megszűnik akkor, ha a biztosító által elvárt díj az esedékességét követő 60. napig nem érkezik be a biztosítóhoz.Díj-nemfizetés megszűnés esetén ugyanahhoz a biztosítóhoz kell visszakötnie a kötelező biztosítást az adott biztosítási időszakon belül.A megszűnés és az új kötelező biztosítás megkötése közötti időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, melynek mértéke jelentősen magasabb, mint a kötelező biztosítás díja. A biztosítás díja mindig a szerződés életbe lépésének (kockázatviselés kezdetének) napján, a választott fizetési gyakoriságnak megfelelő első napon esedékes. Fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a törvényi szabályozás egyértelműen olyan feltételeket határozott meg, ami miatt érdemes mindent megtenni azért, hogy a kötelező ne szűnjön meg díj-nemfizetéssel! Ehhez TANÁCSOK Adjon bankjának inkasszós megbízást, így a biztosító tudja időben levonni a díjat számlájáról. Csekkes fizetésnél ügyeljen a csekken szereplő esedékességre, és még abban a hónapban rendezze a díjat.Válasszon éves díjfizetési gyakoriságot, ha teheti, mert így díjkedvezményt is kap és 1 évig nem kell erre ügyelnie.A 60 napos várakozási időt ne tekintse fizetési határidőnek, mert a díj azonnal esedékes.Ha problémája van a kiszámlázott díjjal, például nem megfelelő a bonus besorolása, akkor se hagyja fedezetlenül autóját, mindenképpen fizesse be a díjat. A biztosítás díját – a probléma rendezése után - visszamenőlegesen módosítja a biztosító, így az esetleges többlet befizetést Ön visszakapja. De ha nem fizeti be a díjat a probléma megoldásáig, akkor a kötelező biztosítása megszűnik, még ha Önnek volt is igaza. Ráadásul a megszűnés után a magas fedezetlenségi díjat is ki kell fizetnie! Reméljük, hogy a fenti információkkal segítséget tudtunk adni, hogy biztosítása ne szűnhessen meg komoly következményekkel járó díj-nemfizetéssel.  
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Nemzetközi Zöldkártya Rendszer

A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöldkártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. A zöldkártyát a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 30 nap) állítják ki. A zöldkártyát legkevesebb 15 napra állítják ki.

Az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöldkártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban nincs szükség. Az egyezményt ratifikáló országok ugyanis a gépjármű telephelye szerinti ország hatósági jelzését (rendszámát), valamint a gépjárművön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelősségbiztosítás igazolásául. A magyar rendszám és ország jelzés (H betű) igazolja tehát az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét.

A Zöldkártya Rendszer tagországai:

Ausztria, Albánia, Andorra, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Franciaország (Monaco), Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Iráni Iszlám Köztársaság, Írország, Izland, Luxemburg, Lettország, Lengyelország, Macedónia, Málta, Moldávia, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Egyesült Királyság (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino Köztársaság), Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc (Liechtenstein), Svédország, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Jugoszlávia (külön megállapodás alapján).

A fentiektől függetlenül kötelező kiváltani a Zöldkártyát az alábbi országokba utazáskor: Andorra, Ciprus, Észtország, Irán, Izrael, Lettország, Moldávia, Málta, Törökország, Tunézia, Ukrajna, Irán és Tunézia. Amennyiben ezeknek az országoknak a jele a Zöldkártya nyomtatványon nyomdailag át van húzva - az illető ország jelét (a régi nyomtatványkészlet kifogyásáig) külön fel kell tüntetni a bizonylaton. Ha a jármű üzembentartója, vezetője nem rendelkezik érvényes Zöldkártyával, az illető ország határán kell az előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötni. Javasolt a Zöldkártya kiváltása Görögországba és Lengyelországba történő utazáskor is.

Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

 

Rendszám egyezmény

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Rendszám Egyezményismertető A Többoldalú Garancia Egyezmény (Rendszámegyezmény) tagállamai a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási igazolására - a Zöldkártya helyettesítéseként - kölcsönösen elfogadják az adott ország illetékes hatósága által kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett ország jelzést. A Többoldalú Garancia Egyezmény tagországai: Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia és Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország (Monaco), Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Luxemburg, Nagy-Britannia és Észak Írország, Egyesült Királyság (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino Köztársaság), Portugália, Spanyolország, Svájc (Liechtenstein), Svédország, Szlovák Köztársaság, Szlovénia. A PSZÁF a rendszámegyezménytől függetlenül javasolja a Zöldkártya kiváltását Olaszországba utazáskor.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

KGFB külön megállaposádok

Kétoldalú megállapodás Kétoldalú megállapodás alapján ugyancsak a forgalmi rendszám és az ország jel igazolja a biztosítási fedezetet az az albán ország jelet viselő gépjárműveknél, valamint az Albániába utazáskor magyar forgalmi rendszámmal ellátott járműveknél. Ennek ellenére a PSZÁF célszerűnek, ajánlottnak tartja a Zöldkártya kiváltását Albániába utazáskor. Egyoldalú megállapodás Magyar forgalmi rendszámmal és forgalmi engedéllyel ellátott gépjárművel utazáskor Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Lengyelország, Macedónia és Románia területén egyoldalú megállapodás alapján a megkívánt gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő "H" ország jel tanúsítja. A fentiektől függetlenül ajánlott a Zöldkártya kiváltása Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, és Romániába utazáskor. Szovjet utódállamok A volt Szovjetunió utódállamai - Észtország, Lettország, Moldávia és Ukrajna kivételével - nem tagjai a nemzetközi Zöldkártya rendszernek, ezért a fel nem sorolt országokba utazáskor nem váltható és adható ki Zöldkártya, a magyar jogszabály által nyújtott biztosítási védelem elfogadása a helyi hatóságok eseti döntésétől függ. Oroszország területére a magyar gépjárművekre szóló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hatálya nem terjed ki. A biztosítás fedezetének meglétéről szóló külön igazolást (a korábban használatos, ún. Fehérkártyát) a magyar biztosító csak saját felelősségére adhatja ki.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>

Érdekességek az elmúlt évi kötelező biztosítás váltási időszakból

•A CLB megkötötte a top szerződést: egy házaspár öt év után váltott biztosítót, s a kgfb és a casco kedvezményekkel együtt, ketten összesen 171 ezer forintot spórolnak jövőre a díjakon. •A nálunk szerződött legidősebb új ügyfél 90 éves, a legöregebb biztosított jármű pedig egy 1949-es évjáratú Steyr tip 180-as veterán traktor, de egy Ikarusz gyártmányú buszra is kötöttek kötelező biztosítást. •A legerősebb autó, amelyre szerződtek 309 kilowattos, a legnagyobb űrtartalmú 13 798, a legkisebb pedig 48 köbcentis 204.752 Ft-ért, míg a legolcsóbbat évi 6.720 Ft-ért egy Trabant 601 Speciálra, •A félidős összegzésből kiderül az is, hogy a CLB ügyfelei között van, akinek 1949, és olyan is, akinek 1952 óta van érvényes jogosítványa. •A legfiatalabb jogsi néhány hónapos, de több száz ügyfélnek egyáltalán nincs engedélye, csak kocsija, azt viszont biztosította. • a legidősebb személygépjármű, amelyre kedvezőbb biztosítást talált tulajdonosa, egy kék sz&iaA CLB-nél a kampányban eddig szerződött magánszemélynek a négy százaléka mozgáskorlátozott és húsz százaléka a nyugdíjas. •A CLB-nél egyébként megkötötték az eddigi legolcsóbb és legdrágább kgfb-t, ami évente 729 és több mint 108 ezer forint.
Vissza a lap tetejéreKötelező biztosítás kalkulátor >>