A 2018-as kötelező biztosításról ezt kell tudni 7 pontban!

Kötelező kalkulátor >>
Kötelező biztosítás

Mikor és hogyan tudok biztosítót váltani, kinek kell felmondani az előzményszerződést?

Nálunk összehasonlíthatja a biztosítók 2018-as kötelező biztosítási díjait! Mindenképpen tanácsoljuk, hogy nézze meg, melyik biztosító milyen díjjal kínál Önnek szerződést. Amennyiben a váltás mellett dönt, akkor a biztosítási szerződést évfordulóra - az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal - írásban kell felmondani.
A felmondást a CLB elintézi Ön helyett, amennyiben legkésőbb 35 nappal az évforduló előtt beérkezik a társaságunkhoz a felmondási nyilatkozat, melyet a szerződéskötést követően tud letölteni oldalunkról.
 

Kötelező biztosítás

Tartalmazza-e a baleseti adót a kalkulátorunk által számolt díj, és mekkora a mértéke?

Természetesen mi is megjelenítjük Önnek a fizetendő díjat (adótartalommal is, amikor már kiválasztásra kerül a biztosítás). Ez egy 2012-ben bevezetett adó (a biztosítási díj 30%-a, de maximum naponta 83 Ft/gépjármű).
 

Kötelező biztosítás

Hogyan őrizhetem meg a bónuszfokozatom? Segít-e az alkuszom, ha hibásak az adataim a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerben (KKNYR)?

A választott új biztosító köteles a biztosítási időszak kezdetét követő 15. és 30. nap közötti időtartamon belül a kártörténeti nyilvántartásból (a továbbiakban: kárnyilvántartás) lekérdezni a szerződés bonus-malus besorolását. A biztosító a kárnyilvántartásban az üzembentartó által közölt hatósági jelzés (forgalmi rendszám) és az előző biztosítást igazoló okirat száma (előzmény kötvényszám) alapján végzi a beazonosítást, a besorolást a közvetlenül megelőző biztosítási időszak kárnyilvántartásban meglévő adatai (kockázatviselés időtartama, kártörténeti adatok) alapján állapítja meg.
Önnek tehát csak arra kell figyelnie, hogy a kalkulátorunkban helyesen válaszolja meg az előzmény biztosítóját, az előzmény kötvényszámát és személyes azonosítóit ahhoz, hogy az új biztosítója le tudja kérdezni a bónuszát a kártörténeti nyilvántartásból. Ha pedig bármilyen ok miatt mégsem tudná lekérdezni utólag az új biztosítója az Ön bónuszát a központi kártörténeti nyilvántartásból, akkor segítségére leszünk, hogy kiderítsük az okát és orvosoljuk azt, hogy a biztosító lekérdezése sikeres legyen.
 

Kötelező biztosítás

A tulajdonosnak vagy az üzembentartónak kell a kötelező biztosítást megkötnie?

Amennyiben az üzembentartó és tulajdonos nem azonos, csak az üzembentartó lehet a biztosítás szerződője közülük. Ez természetesen az online biztosításkötésnél is kiválasztható, ha a két személy eltér egymástól. Amennyiben már élő szerződés esetén történik év közben az üzembentartó változás, akkor új kötelező biztosítást kell kötni. Ebben az esetben az internetes felületen a szerződéskötés okánál meg kell jelölni, hogy üzembentartó váltás volt az ok.
 

Kötelező biztosítás

A felmondási nyilatkozatnak milyen elemeket kell tartalmaznia ahhoz, hogy elfogadják?

A rendelet sem a felmondási, sem a kártörténeti igazolást kérő nyilatkozatra nem ír elő különös tartalmi kellékeket. Formáját tekintve a felmondást a biztosítási szerződésre vonatkozó általános szabályok szerint írásban kell megtenni, amely követelménynek a hatályos rendelkezések szerint megfelel a fax útján történő üzenetváltás is. A felmondásnak az általános szabályokból következően tartalmaznia kell minden olyan elemet, amelyből az ügyfélszándék kétségkívül megállapítható, így abból ki kell derülnie, hogy ki a szerződő, mely szerződést kívánja felmondani (pl. kötvényszám megjelölése, gépjármű azonosítására szolgáló adatok), illetve mely időpontra szól a felmondás. A CLB.hu-n kötők számára ilyen nyilatkozatot a kalkuláció során megadott adatokkal előre kitöltünk ügyfeleink részére, így Önnek csak vissza kell küldenie / fel kell töltenie a nyilatkozatot az ügyfélkapun keresztül. A többit mi intézzük.
 

Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítás indexdíj kalkulátor (Menni vagy maradni?)

A CLB Kgfb Indexdíj kalkulátorában Ön is egyszerűen ellenőrizheti, mekkora lesz a kötelező biztosításának évforduló utáni díja, ha jelenlegi biztosító társaságánál marad a következő évre is. Jelenlegi biztosítója, illetve a többi biztosító következő biztosítási időszakra vonatkozó díjának ismeretében könnyedén eldöntheti, hogy érdemes-e biztosítót váltania. indexdíj kalkulátor >>
 

Kötelező biztosítás

Mi az előnye, ha alkuszon keresztül váltok biztosítást?

Ha Ön direktben vált biztosítót, azaz közvetlenül a biztosítója oldalán vagy egy ügynökén keresztül teszi meg, akkor Önnek kell felmondania és a felmondási ügyekben határidőre eljárnia előző biztosítójánál. Azonban, ha a CLB alkuszt választja, mentesül ezen tennivalók alól, ugyanis mi mindent elintézünk Ön helyett régi és új biztosításával kapcsolatban, valamint 12 biztosító ajánlatából választhat nálunk. 100% árgaranciánk és 24 éve a nevünk a biztosíték arra, hogy minden rendben lezajlik majd a biztosítóváltásnál, ha biztosítását a CLB.hu oldalon választja ki és köti meg. Ezen kívül a CLB egy esetleges káresemény bekövetkeztekor is az Ön rendelkezésére áll!