Zöldkártya: kell vagy sem?

  • zöldkártya
  • kötelező
  • kötelező biztosítás
  • külföld
  • külföldi utazás
  • biztosítás
  • európa
  • kgfb

Hivatalosan is hátrahagyta zöld színét, már nem is feltétlenül kártya formájú, szerepe azonban megmaradt: a jól ismert zöldkártya az elmúlt időszakban még könnyebben elérhetővé vált és a fenntarthatóság jegyében fejlődött, mi pedig megmutatjuk, mire is való pontosan és miért jó az, ha nálunk van egy külföldi utazás során.

Mi az a zöldkártya és mikor lehet rá szükségem?

A zöldkártya egy igazolás kötelező gépjármű felelősségbiztosításunk meglétéről a külföldi hatóságoknak, ugyanis ők nem férnek hozzá a magyar Központi Kárnyilvántartási (KÁNYA) rendszerhez, ahonnét azonnal ellenőrizni tudnák kötelezőnk meglétét, ha közúti igazoltatásra vagy baleseti intézkedésre kerül sor.
A legtöbb európai ország ugyan elfogadja gépjárművünk rendszámtábláját, mint igazolást kgfb-nk érvényességéről (az Európai Gazdasági Térség és a Rendszámegyezmény tagállamai), tehát nincsen kötelezően szükségünk a zöldkártyára, ha külföldre utazunk, mégis erősen ajánlja kiváltását a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége), ”a helyi hatóságok kiszámíthatatlansága miatt”.

Itt nem csupán a leegyszerűsített esetleges rendőrségi intézkedésekre kell gondolni, de magunknak is szívességet tehetünk vele, ugyanis baleset esetén a baleseti bejelentő kitöltéséhez szükségünk lesz biztosításunk kötvényszámára, valamint a társaság nevére és címére, amit a zöldkártyán egy helyen megtalálunk. Következő gépjármű blog bejegyzésünkben bemutatjuk, mit kell tennünk, ha külföldön szenvedünk vagy okozunk balesetet, ismertetjük a rendőrségi intézkedés megkerülésének veszélyeit, valamint a Zöldkártya levelezőpartnerekről is szót ejtünk! Összegezve tehát akkor is érdemes magunknál tartani a biztonság kedvéért, ha például Horvátországba, vagy Olaszországba autózunk le.

Hova kell mindenképpen?

A Zöldkártya Rendszer alábbi tagállamaiba kötelező a zöldkártya kiváltása: Azerbajdzsán, Belarusz Köztársaság, Irán, Izrael, Marokkó, Moldova, Montenegró, Oroszország, Tunézia, Törökország, Ukrajna.

Hogyan tudom kiváltani?

A 2020. július 24-én hatályba lépett rendelet alapján már Magyarországon is elfogadják a fehér alapra nyomtatott (most már csak egyoldalas) igazolást.

A kiváltás díjmentes és igazán egyszerű: biztosítónktól e-mail formában tudjuk kikérni (vagy személyesen), a CLB ügyfelei számára pedig bizonyos biztosítók azt is lehetővé teszik, hogy az ügyfélkapuból egy kattintással letöltsék a dokumentumot, amely így azonnal rendelkezésre is áll.

Meddig érvényes?

Díjjal fedezett időszak + 60 napig. Tehát, ha negyedéves ütemezéssel fizetjük kgfb díjunkat, a kiváltott zöldkártyával az adott negyedév utolsó napját követő 60 napig mehetünk bátran határon túlra gépjárművünkkel.

Külföldi utazásainkra tehát, legyenek azok bármilyen rövidek is, mindenképpen érdemes kiváltott zöldkártyával készülnünk, az „abból baj nem lehet” elvet követve. Természetesen a zöldkártya is csak akkor érvényes, ha van kötelező felelősségbiztosításunk, amit a CLB oldalán bármikor újrakalkulálhatunk, és évfordulós váltással akár kedvezőbb ajánlatra is szert tehetünk:

2020 augusztus 04.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?