Teendők használt autó vásárlása esetén

  • kgfb
  • kötelező biztosítás
  • casco
  • casco biztosítás
  • gépjármű
  • használt autó

Az autóvásárlás nem mindig egyszerű, ha pedig még használt is az autó, könnyen érezheti úgy, hogy végeláthatatlan adminisztrációs folyamatok választják el attól, hogy végre vezethesse az új szerzeményt. Aki pedig az első autóját vásárolja meg, annak különösen bonyolult lehet a sok vizsgálat, igazolás és ügyintézés. Az ő számukra (is) összeszedtük, mi a használtautó-vásárlás menete.

Ha már megvan a kiválasztott…

Tegyük fel, hogy már megvan a kiszemelt autó: egy hozzáértő ismerős segítségével alaposan megvizsgálta, esetleg szerviz segítségét kérte az állapotfelmérésben, elvitte egy próbakörre, ráadásul az autó adatait is lekérdezte – a jármű minden elvárásának megfelel. Ha megállapodott a tulajdonossal az adásvételről, elkezdődhetnek az ügyintézési folyamatok.

1. Eredetiségvizsgálat

Az eredetiségvizsgálat egy kötelezően elvégzendő vizsgálat, amely során ellenőrzik, hogy az autó biztosan nem lopott-e. Ez egy rövid, 10-15 perces procedúra, amit el lehet végeztetni az adásvétel után is, de célszerű még előtte túlesni rajta, nehogy túl későn érje kellemetlen meglepetés. Fontos azonban, hogy a vizsgálatot igazoló hatósági bizonyítvány 60 napig érvényes, tehát az eredetiségvizsgálat és a gépjármű átíratása között nem telhet el ennél több idő.

2. Adásvételi szerződés

Ha minden rendben a választott autóval, és a tulajdonossal minden részletben megállapodtak, következhet maga az adásvétel. Ehhez egy adásvételi szerződést kell kitölteni és aláírni a két félnek (valamint a két tanúnak), amelyhez szerződésmintát könnyen letölthetnek a kormányhivatal weboldaláról, vagy ide kattintva honlapunkról is. Természetesen fel kell hívnunk a figyelmet rá, hogy a szerződést alaposan átolvasva, minden részletre jól figyelve töltse ki és írja alá! A szabályos adásvételi szerződésen percre pontosan fel kell tüntetni az autó átadásának idejét is. Az aláírt szerződésből négy példányra lesz szükség, ebből kettőt az eladó, kettőt a vevő tart meg.

3. Kötelező biztosítás

Az adásvételi szerződés aláírása utáni legelső feladat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése. Mivel – ahogy a neve mutatja – ezzel a biztosítással minden forgalomban lévő gépjárműnek rendelkeznie kell, ezért ne felejtse el még az adásvétel napján, a lehető leghamarabb megkötni! Ellenkező esetben a biztosító fedezetlenségi díjat fog felszámolni a nem biztosított napokra, ami igen magas összegre rúghat. Emellett időnként előfordul az az eset, amikor a vevő nem az adásvétellel egy időben köti meg a biztosítását, hanem előbb beül az autóba, hogy hazavezessen, majd a hazaúton okoz balesetet az új kocsival… Ilyenkor hamar kiderül, hogy az autón nem volt kötelező biztosítás, és ugyan az okozott kárt a MABISZ rendezi a Kártalanítási Számláról, utólag a teljes összeget visszakövetelheti a károkozótól. Nem érdemes tehát halogatni a kötelező biztosítás elintézését.

A kötelezővel egy időben elgondolkozhat a casco biztosítás kötésén is. Használt, különösen 10 évnél idősebb autó esetében sokan úgy döntenek, hogy nem éri meg a teljes körű casco fizetése, inkább csak lopásra szeretnék biztosítani járművüket. Erre természetesen van lehetőség. A rész casco biztosításokról (töréskár, lopáskár) casco sorozatunkban bővebben olvashat.

4. A gépjármű átírása

Megvan az eredetiségvizsgálat, az aláírt adásvételi szerződés, és a kötelező biztosítást is megkötötte. A használtautó-vásárlás utolsó állomása az okmányiroda, ahol a gépjármű átírása megtörténik. Ehhez a következő dokumentumokra lesz szüksége:

  • az adásvételi szerződésre,
  • a személyazonosító okmányaira,
  • a megvásárolt autó korábbi forgalmi engedélyére és törzskönyvére,
  • a megkötött kötelező biztosítás igazolására,
  • és az eredetiségvizsgálatot igazoló hatósági bizonyítványra.

Az átírás során a gépjárműhöz új forgalmi engedélyt és törzskönyvet állítanak ki, emellett a vagyonszerzési illetéket is be kell fizetnie.

A gépjármű átíratásának határideje van: a jármű átvételétől számított 15 napon belül meg kell történnie.

Milyen költségekkel számoljon, ha használt autót vásárol?

A fenti ügyintézési folyamatoknak különböző hatósági díjai és illetékei vannak, amellyel érdemes előre számolnia.

  • Az eredetiségvizsgálat díja személygépjármű esetében 17-20 000 Ft, amelyet megegyezés alapján a vevő, az eladó, vagy valamilyen arányban közösen fizetik ki.
  • Az új forgalmi engedély kiállítási díja 6000 Ft,
  • ugyanennyi az új törzskönyv kiállítási díja is.
  • A legnagyobb tétel kétségkívül a vagyonszerzési illeték – ez a jármű korától és teljesítményétől függően néhány tízezer, de akár 50-100 000 Ft is lehet.
  • Végül használt autó esetében nem szabad megfeledkezni a vásárlás utáni szervizelésről sem, hiszen jó eséllyel valamilyen alkatrészcserével vagy –pótlással kezdődik a közös kaland az új járművel.

Mi a teendő, ha Ön adja el az autóját?

Bár az elintéznivalók száma lényegesen kevesebbnek tűnik eladóként, mint vevőként, néhány feladata természetesen akkor is van, ha Ön adja el az autóját: a legfontosabb, hogy az adásvételi szerződés aláírása után 8 napon belül kötelessége bejelentenie az autó eladását az okmányirodában vagy elektronikus úton.

A másik teendő a kötelező biztosítás felmondása, ez eladás esetén érdekmúlásra való hivatkozással tehető meg. Bár sokan nincsenek tisztában vele, mi az eljárás, de az előre befizetett biztosítási díj ilyenkor természetesen részarányosan visszajár; tehát ha az egész évre előre kifizette a kötelezőt, de végül hat hónap után eladta az autót, a második hat hónapra szóló díjat visszakapja a biztosítótól.

Ha pedig a régi autója éves autópálya matricával rendelkezett, minden gond nélkül átírathatja azt az újra, hogy ne vesszen kárba.

Akár új, akár használt autót vesz, online kalkulátorunkban néhány perc alatt összehasonlíthatja a biztosítók kötelező és casco biztosítás ajánlatait, és rögtön meg is kötheti az Önnek megfelelőt:

 

2021 február 08.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?