Teendők autó öröklése esetén

  • kgfb
  • kötelező biztosítás
  • gépjármű
  • öröklés

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen ügyintézési feladatokkal jár egy használt gépjármű vásárlása. Most egy másik, speciálisabb helyzetet mutatunk be: az örökölt autóét. Bár egy haláleset nehéz időszakot jelent minden hozzátartozó számára, és érthetően nem az autóval kapcsolatos teendők merülnek fel bennük először, mégis érdemes a lehetőségekhez képest minél előbb túlesni egy-két elintéznivalón – különösen a kötelező biztosítással kapcsolatban.

Teendők a meglévő kötelező biztosítással

Fontos, hogy a halálesetről a biztosító is mielőbb értesüljön, ezt a hozzátartozók mindenképpen jelentsék be. Bár a gépjármű birtokosa (aki nem feltétlenül egyezik meg az örökössel) a hagyatéki eljárás lezárultáig is használhatja az autót, addig nincs lehetőség sem eladni azt, sem módosítani a kgfb szerződésen vagy újat kötni. Ehelyett ha használni szeretné az autót a köztes időszakban is, a meglévő kötelező biztosítást kell hatályban tartania, és kifizetni az esedékes biztosítási díjat. Erre érdemes figyelni, ugyanis ha nincs érvényes kötelező a gépjárművön, kivonhatják azt a forgalomból.

Olyan eset is előfordulhat, hogy az elhunyt nem az üzembentartója volt a kérdéses gépjárműnek. Ilyenkor a kgfb szerződés nem szűnik meg, hiszen az öröklés pillanatában nem történik üzembentartó-változás.

A hagyatéki eljárás lezárulása után

Amikor a hagyatéki eljárás lezárult, onnantól kezdve rendelkezhet az örökös sajátjaként a járműről – ekkor történhet meg az új kötelező biztosítás megkötése és az átírás. Előfordulhat, hogy az autónak több örököse is lesz: mi ilyenkor a teendő? A jármű törzskönyvén minden tulajdonos feltüntethető, azonban a forgalmi engedélyen már csak egyikük, és a kötelező biztosítási szerződésben is csak egy tulajdonos és egy üzembentartó szerepelhet (ez lehet két külön személy). Erről tehát az örökösöknek meg kell egyezniük.

Az elhunyt nevén lévő kötelező biztosítás legkésőbb a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedésétől számított 30. napig tartható hatályban a díjfizetéssel; ha éltek ezzel a lehetőséggel, akkor az örökösnek ennyi idő áll rendelkezésére, hogy megkösse az új kgfb-t. Ebben az esetben tájékoztatni kell a biztosítót, melyik nappal kérik a régi biztosítás törlését. Ha viszont az előző biztosítás díja nincs rendezve a hagyatéki végzés utáni 30 napos időszakra, akkor az örökösnek a jogerőre emelkedés napjától kell megkötnie az új biztosítást – ezt fontos betartania, mert ha vár vele, a köztes napokra fedezetlenségi díjat számol fel a biztosító.

Miután az új tulajdonos megkötötte az új biztosítást, a kormányablakban kerül sor az átírásra, csakúgy, mint használt autó vásárlása esetén. Erre 30 nap van a hagyatéki eljárás végét követően: ha a határidő előtt nem történik meg az átírás, megszűnik a kötelező biztosítás.

Az átírás folyamata többé-kevésbé megegyezik a használt autó átírásával, szükségesek hozzá:

  • a tulajdonos személyes iratai,
  • az igazolás a kötelező biztosítás meglétéről,
  • és a törzskönyv kiállításának és a jármű forgalomba helyezésének díja.

Van azonban néhány különbség is:

  • be kell mutatni a hagyatéki végzést (ez a tulajdonjog megszerzését igazoló dokumentum),
  • ebben az esetben nem szükséges eredetvizsgálatot végeztetni a járművön,
  • és az illeték mértéke is más: a NAV díjszabása alapján egyenesági és házastársi öröklés esetén a gépjármű átírásának nincs illetéke, egyéb esetben a vagyonszerzési illeték kétszerese.

Természetesen az örökös vagy örökösök dönthetnek úgy is, hogy nem tartják meg az autót: a hagyatéki eljárás lezárulása után van lehetőség eladni azt vagy kivonni a forgalomból.

Az örökölt autóval járó biztosítási ügyintézés sokszor nem egyszerű, azonban ha tanácsra lenne szüksége, bátran kérheti szakértőink segítségét a megoldáshoz. Honlapunkon egyszerűen felteheti biztosítással kapcsolatos kérdéseit, konkrét szerződéssel kapcsolatban pedig ügyfélszolgálatunk áll rendelkezésére, akár chaten keresztül is.

2021 június 18.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?