Speciális kötelező felelősségbiztosítási esetek

  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • gépjármű
  • kárrendezés

Egy közúti baleset során gyakran előfordulnak vitás kérdések, melyekből akár bírósági ügy is lehet. Nem árt tisztában lenni, hogy mi történik akkor, ha például a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta (ez a gumikra is vonatkozik), vagy ki felelős egy őz elütésekor. Egy baleset után legtöbben egyből az autó javításának költségeire gondolnak, holott nem ez az egyetlen olyan tétel, amelyre fedezetet nyújthat a KGFB.

Szabálysértésnek számít, ha nem volt megfelelő gumi az autón?

Magyarországon a szabályozás nem teszi kötelezővé az évszaknak megfelelő gumik használatát, viszont egy baleset utáni helyszíneléskor vagy szakértői szemle során vizsgálhatják a gumik állapotát is. Ha megállapításra kerül, hogy a gumik nem voltak megfelelő állapotúak, nem feleltek meg az útviszonyoknak, akkor a vétkes fél KGFB biztosítója akár vissza is követelheti a kárkifizetés egészét vagy egy részét.

Vadgázolás

Egy nagyobb vaddal (pl. egy szarvassal vagy vaddisznóval) való ütközés, komoly károkat tud okozni az autóban, ráadásul személyi sérülést is eredményezhet. Ebben az esetben a kötelező biztosítás terhére nem lehet igényelni az autóban történt károk kifizetését, ugyanakkor, ha az autó utasai közül megsérült valaki, akkor arra fizethet a KGFB.

A vadgázolás olyannyira speciális eset, hogy ezzel részletesebben külön blogban foglalkozunk majd.

Szalagkorlátnak ütközés - mit kell tenni? Kifizeti a KGFB?

Ha nekicsúszott a szalagkorlátnak , amiben ezáltal kár keletkezett, akkor mindenképp be kell jelenteni a balesetet a rendőrségen vagy a Magyar Közútnál, akkor is, ha más autó nem volt érintett a balesetben. A KGFB ugyanis fedezheti az úttartozék helyreállítását is. Továbbá már csak azért is értesíteni kell a rendőrséget, mert ha nincs meg a károkozó, akkor a Magyar Közút munkatársai feljelentést tehetnek az ügyben. Gondoljon csak bele, hogy mi van akkor, ha a hibás szalagkorlát vagy a kidöntött közlekedési tábla miatt egy másik baleset is történik?

Ki fogja kifizetni a vétlen utas törött mobiltelefonját?

Bár a károkozó járműben, illetve az abban elhelyezett tárgyakban történt sérüléseket nem téríti meg a KGFB, az utasok személyes használatú holmijában történt károkat igen. Személyes holminak minősülnek a balesetkor viselt ruhadarabok, a szemüveg és a mobiltelefon is. Az éppen most vásárolt TV és egyéb tárgyak nem ide tartoznak, így ezekre maximum a casco biztosítás nyújthat kártérítést.

Összefoglalva tehát vannak olyan helyzetek, amikor a KGFB nem téríti meg a kárt, vagy megtéríti ugyan, de később a biztosító vissza fogja követelni a KGFB törvényben meghatározott limitekig. Ahhoz, hogy ilyenkor se maradjon segítség nélkül, érdemes casco biztosítást is kötni az autóra. Ráadásul, ha egyszerre köti meg mindkettőt, akkor kedvezményesebb ajánlatot is kaphat.

2021 január 08.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?