Közúti baleset – teendők, ha megtörtént a baj

  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • károkozás
  • kötelező
  • kárrendezés
  • kármester
  • közúti baleset

A legrutinosabb sofőrökkel is megeshet, hogy közlekedési baleset szereplőivé válnak, a balszerencse elkerülésére ugyanis nem létezik biztos módszer, bármennyire is igyekszünk körültekintőek lenni a volán mögött. Nem kell azonban pánikba esni, ha valaki belénk tolat és összetöri a fényszórónkat – hiszen személyi sérüléstől mentes ütközéseknél még hálát is adhatunk a sorsnak, hogy csak pótolható, anyagi kár keletkezett.

Lássuk, milyen teendői vannak, ha közúti balesetet szenved:

Mindig ellenőrizze, történt-e személyi sérülés!

Amennyiben igen, a sérültnek való segítségnyújtás az elsődleges feladat. Ha a sérülés súlyossága indokolja, azonnal hívjon mentőt, illetve a rendőrséget is értesítse: személyi sérülés esetén minden esetben szükség van rendőri intézkedésre is.
Akkor is elengedhetetlen a rendőri intézkedés, ha egyik fél sem hajlandó elismerni vétkességét vagy nem eldönthető, ki a károkozó, illetve, ha külföldi rendszámú gépjárművel ütközött. Előbbi esetekben szemtanúk keresése is hasznos lehet a kárrendezési folyamathoz.

Biztosítsa a területet, hogy a fennakadás ne jelentsen további balesetveszélyt a közlekedő forgalom számára!

Kapcsolja be a vészvillogót és helyezze ki az elakadásjelző háromszöget, ha rosszak a látási viszonyok, láthatósági mellényt is viseljen (autópályán történő balesetnél ez kötelező is!). Csak akkor húzódhat félre a további adminisztráció elvégzéséhez, ha nincs szükség rendőri intézkedésre! Ez esetben is érdemes fotót készítenünk először a pontos helyszínről dokumentáció gyanánt.

Baleseti bejelentő kitöltése

Rendőrségi intézkedés hiányában ez lesz a hivatalos dokumentum, melyre a kárrendezési folyamat épül, így helyesen és körültekintően töltse ki, hiszen ez tartalmazza a balesettel kapcsolatos lényeges információkat! Ellenőrizze, hogy a másik fél is helyes személyes és biztosítási adatokat ad meg, ha vannak tanúk, azok adatait is itt van lehetőség rögzíteni. A „kék-sárga” baleseti bejelentő formanyomtatványból 1 darabot kell kitölteni 2 gépjármű balesetekor, melyet kitöltés után szét tud majd választani – a minél jobban olvasható másolt oldal érdekében erőteljesen vezesse tollát a papíron kitöltés során. Napjainkban már elektronikus formában is kitölthető űrlap a MABISZ applikációján keresztül, de ők is ajánlják, hogy tartson magánál hagyományos formátumút is a biztonság kedvéért.

Kérjen segítséget a Kármestertől

Indítsa el a kárrendezési folyamatot a Kármester >> felületén keresztül is, így végigkísérhetjük az ügyintézést már a kezdetektől és segítünk:

  • bejelenteni a kárt a biztosítóhoz a megfelelő módon,
  • eldönteni, hogy a számlás javítást, vagy az egyezséges kárügyintézést érdemes választania,
  • kiválasztani az Önhöz közel eső, biztosítókkal szerződött partnert,
  • elindítani a kapcsolatfelvételt és a javítási folyamat megkezdését.

Jelentse be a kárt a biztosítóhoz, mihamarabb

A baleseti bejelentő szétválasztása után mindkét félnek el kell tennie saját példányát – ezeket kell majd benyújtani a károkozásért felelős gépjármű felelősségbiztosítójához. Ha Ön a károkozó, akkor saját biztosítójához (5 munkanapon belül), ha a szenvedő fél, akkor a károkozó, a „másik fél” biztosítójához kell fordulnia (30 napon belül). Rendőrségi közreműködés esetén a hatósági jegyzőkönyvet is csatolni kell a betétlap mellé – a határidőt itt a dokumentum kiállításától kell kalkulálni. Miután ez megtörtént, a biztosító rövidesen megkeresi Önt a további teendőkkel kapcsolatban, amennyiben vannak (pl. kárszemlére mikor és hova küldheti ki a kárfelmérőt).

Mikor fizet a kgfb, mikor a casco?

Balesetből adódó sérülések esetén – legyen az anyagi vagy személyi – a kártérítést a vétkes fél kötelező felelősségbiztosítása szolgáltatja. Abban az esetben merülhet fel a casco-ra történő kárrendezés, ha Ön a baleset károkozója, mert úgy az Ön értékében keletkezett vagyoni kárt a casco biztosítása tudja megfizetni, a kötelező biztosítás mindig a károsult félnek szolgáltat. Korábbi bejegyzésünkben bővebben olvashat a két biztosítástípusról.

 

2020 október 13.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?