Díjbefolyásoló tényezők a kötelező biztosításnál

  • kötelező biztosítás
  • kgfb
  • díj
  • évforduló

Az évforduló előtt minden évben felmerül a kérdés, hogy mennyi lesz a következő évi kötelező biztosítás díja. Az köztudott, hogy a díjat nagyban befolyásolja a megszerzett bónusz fokozat, így ha valaki balesetet okozott és kötelezője terhére történt a kártalanítás, akkor a következő évfordulójakor magasabb ajánlatra számíthat. A bonus-malus rendszer működéséről részletesebben itt írtunk.
Azonban van, amikor a B10-el rendelkező autósok is díjnövekedéssel szembesülnek, hiszen a bonus-malus fokozaton kívül számos más tényező is befolyással van a díjra:

Infláció és a kárkifizetések

Sajnos vannak olyan gazdasági tényezők, amik miatt akkor is emelkedhet a kötelező díja, ha a legjobb bónuszbesorolásban van az üzembentartó. Például, ha az alkatrészárak növekednek, akkor a javítási költségek is, ezért a biztosítóknak többet kell kár esetén fizetniük. Egy másik piaci tényező a biztosítók kárkifizetéseinek számossága, ami ha jelentősen nő, akkor a biztosítások díját is húzza magával.

Üzletpolitikai döntés

Az, aki csinált már összehasonlító kalkulációt, tudja, hogy az egyes biztosítók ajánlataiban nagyon nagy különbségek is lehetnek. Ennek oka a biztosítók üzletpolitikai döntései, vagyis hogy eltérő módon árazzák az egyes szegmenseket: van, aki az egyik csoportot kockázatosabbnak tartja, mint a másik. Általánosságban elmondható, hogy a díjkalkuláció során szerepe van az autó típusának, korának, a szerződő életkorának és lakhelyének, de annak is, hogy mennyit használja valaki az autót.
Az üzletpolitikához tartozik az is, hogy bizonyos tényezőket az egyik biztosító jutalmaz, míg a másik pótdíjazza azokat (pl.: ha egyszerre több autóra köt biztosítást).

Kedvezmények

Gyakori kedvezményt adó tényező a díjfizetés módja és gyakorisága, így például aki az évente történő fizetést választja, az jobban jár, mint az, aki negyedévente szeretné csekken fizetni a kötelezőt. Emellett a biztosítók nagy része alkalmazza az együttkötési kedvezményt is, vagyis ha egyszerre köt a szerződő kötelező és casco biztosítást ugyanahhoz a biztosítóhoz.

A szerződő foglalkozása is lehet kedvezményre jogosító tényező, például a közalkalmazottak, de a nyugdíjasok esetén. A covid járvány miatt megváltozott élethelyzetekre tekintettel van olyan biztosító, aki home office kedvezményt is ad.

További kiemelt kedvezmények például:

  • kiskorú gyermeket nevelők kedvezménye
  • partnerkedvezmény
  • családi kedvezmény
  • több szerződés megléte a biztosítónál

A kötelező biztosítás ugyanazt a szolgáltatást kell, hogy tartalmazza minden biztosítónál, ezért ügyfél szempontból a magasabb díj nem jelent jobb szolgáltatást. Évről-évre több tízezer forintos különbségek lehetnek a biztosítók ajánlatai között, ezért évforduló előtt mindig érdemes csinálni egy gyors összehasonlító kalkulációt.

2022 december 08.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?