CLB gyorstalpaló: a károkozói pótdíj

  • kgfb
  • kötelező
  • kötelezőbiztosítás
  • gépjármű
  • gépjárműbiztosítás
  • károkozás
  • kár
  • károkozóipótdíj
  • pótdíj
  • kárkifizetés

Korábban ismertettük, hogy baleset okozása után nem feltétlenül kell visszalépnünk bonus-malus besorolásunkban, tehát emiatt nem fog emelkedni kötelezőnk díja. Következik azonban a kérdés: akkor semmilyen következménnyel nem jár majd a jövőben, ha kárt okoztam? Szemet huny felette a biztosítóm és kész? A válaszunk nemleges, ugyanis vétett hibánk a kár megtérítésének ellenére nem marad nyom nélkül: úgynevezett károkozói pótdíjat szabhatnak ki ránk miatta a biztosítók. Ebben pedig napjainkban is több százezren lehetnek érintettek.

Mi az a károkozói pótdíj?

Az a „büntetés”, amit a biztosítók rónak ki az üzembentartókra a gondatlan vezetésért. Elsődleges célja, hogy körültekintő és felelősségteljes közlekedésre motiválja a lakosságot, másfelől pedig a biztosítók beárazzák a „rossz” ügyfeleket, akik gyakran okoznak balesetet.

Mi befolyásolja a károkozói pótdíj nagyságát?

Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy egységes szorzó, vagy arány – minden biztosító egyedileg határozza meg a mértékét. Akad olyan biztosító, aki egy károkozás után még nem szab ki pótdíjat, ugyanakkor olyan is van, ahol már egy koccanás is markánsan érzékelődik a következő éves díjkalkulációban. Általánosságban azonban elmondható, hogy minél tarkább kárelőzménnyel rendelkezünk, annál magasabbra nő pótdíjunk – az is előfordulhat, hogy nem lesz kedvünk gépjárművet fenntartani, ugyanis szélsőséges esetekben a biztosítók akár ötszörösét is elkérhetik a bonus-malus fokozatunk szerint nekünk javasolható díjnak.
Az okozott kár mértéke azonban nem befolyásolja a károkozói pótdíj nagyságát. Legyen szó egy pár tízezer forintos javítási költséget maga után vonó karcolásról, vagy egy több millió forintos, személyi sérüléssel járó balesetről, a kiszabott pótdíj nagyságában nem fogunk különbséget érezni.

Autóhoz vagy személyhez kapcsolódik?

Személyhez, pontosabban a károkozó gépjármű üzembentartójához. Éppen ezért, ha több azonos kategóriájú autót üzemeltetünk párhuzamosan, nem számít, hogy melyikkel okoztunk kárt, mindegyik kötelező biztosításának nőhet tőle a díja, hiszen itt az üzemeltető van büntetve.
Ugyanakkor tudnunk kell, hogy az sem számít, ki ült a volánnál, mikor kárt okozott gépjárművünkkel: ha nem mi vezettünk a baleset bekövetkeztekor, de a mi nevünkön van annak kgfb szerződése, a károkozói pótdíj is minket terhel majd.

És ha biztosítót váltok?

A károkozói pótdíj jön velünk, hiszen személyünkhöz kapcsolódik, a központi nyilvántartásban pedig szerepel a kárelőzményünk, amit nem tudunk eltitkolni, bárhol is szeretnénk megkötni gépjármű felelősségbiztosításunkat. A folyamat során ugyanis nyilatkoznunk kell róla, okoztunk-e balesetet az elmúlt években (biztosítónként eltérő lehet, hány évet vesznek figyelembe visszamenőlegesen). Hiába feledkezünk meg róla, szerződésünk központi nyilvántartáson történő átfutásakor ez meg fog jelenni, és automatikusan hozzáadódhat díjunkhoz a károkozói pótdíj. Sajnos ez az egyik leggyakoribb probléma, ami kgfb kötés során felmerül az ügyfelek körében: sokszor fordul elő, hogy elfelejtünk egy 2 évvel ezelőtti apró koccanást, így bejelöljük, hogy kármentes volt a mögöttünk álló időszak. Kedvező díjat kapunk, megkötjük a szerződést, majd kézhez kapjuk a számlát, amin viszont egy magasabb összeg szerepel – itt sokan hiszik azt, hogy átverés áldozatai lettek, pedig ilyen esetben a díjnövekedésért bizony a károkozói pótdíj volt a felelős.
Előzzük meg a hasonló kellemetlen helyzeteket, és inkább jegyezzünk fel minden kisebb koccanást, amit okoztunk és biztosítási kárrendezéssel járt, minthogy később lepődjünk meg rajta!

Online kalkulátorunkban percek alatt kiszámolhatja és összehasonlíthatja, milyen éves díjat ajánlanak a különböző biztosítók. Ha okozott kárt a kérdezett időszakban, feltétlenül jelölje be a kalkuláció során!

>>Frissítés<<

A károkozói pótdíj alkalmazása felülvizsgálat alatt van, az aktuális cikkekért kövesse Biztosítási híreinket!

2020 március 11.

Legfrissebbek

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 október 11.
kötelező biztosítás, baleset, jogosítvány

Figyelmetlenségből vagy szándékosan, de érvényes jogosítvány nélkül autóba ülni komoly következményekkel járhat, pláne, ha balesetet okoz valaki. Hogy viszonyul ehhez a biztosító?